
Sanddyne sør for Elstad Camping:
Lengst nord er et lite område under vann i 2025. Videre sørover er det et stort område med små eller ingen endringer i forhold til 2024, -18 til +28 cm, men for det meste innenfor 0 til +/- 5cm, og ikke noe klart mønster i endringene. Et lite område inn mot E6 har endringer på +40-57 cm. Lenger sør var noen områder under vann i 2024 og mangler data fra da og ett område under vann nå i 2025. Det er noen små områder med endringer innenfor -6 til + 6 cm og -15 til + 10 cm. Noen litt større områder har endringer på +2-43 cm og +8-58 cm.
Konklusjon er at sanden beveger seg sørover/nedover langs Lågen, med eneste markante vekst i sanddynen lengst sør. Det er i et område det har bygget seg opp sand og blitt transportert videre også i tidligere år.

Sanddyne på vestsiden av Lågen over for Trøståkervollene og steinbruddet:
Stort område i nord var under vann i 2024 og er trolig tilført sand, men det skal lite til i forhold til vannstand.
Videre sørover er det et område med -10 til +26 cm, og uten noe bestemt mønster.
Lengst sør er det variasjoner med områder med område med +/-10cm, -11 til 26cm, +26-33cm, et lite område med + 74cm, og aller lengst sør et område som var under vann i 2024. Denne sanddynen er målt i bare noen får år, men flere årganger av ortofoto antyder at den vokser og krymper relativt ofte.

Sanddyne nord for Åttekanten/Fåvang:
Lengst nord er det et stort område med +/- 0-30cm uten noe fast mønster.
Videre en stripe på skrå over sanddynen med +20-80cm. Den skyldes at det har vært kjørt over sanddynen for noen år siden og skapt en kant som samler opp sand.
Lengst sør er det 2 områder inn mot E6 skråningen med +30-35cm og +24-30cm. Det følger et kjent mønster fra sanddynen sør for Elstad camping med oppfylling inn mot E6.
Resterende område lengst sør har et område med +/- 0-22cm uten noe fast mønster.
Det lå igjen litt is lengst sør når kommunen hadde tid til skanning, men det antas at denne sanddynen følger samme mønster som de 2 andre og har vokst litt lengst sør.

Konklusjon:
Det er nå små endringer på sanddynene. Konklusjonen etter 10 år med målinger er at sanddynene nå er preget av jevn massetransport sørover/nedover Lågen.
Det ble tilført mye masse under flommen i 2013. Senere flommer har ikke tilført like mye masse. Flommen i 2023 med høyeste vannstand i nyere tid førte ikke til samme vekst på sanddynene som flommen i 2013. Det så en allerede etter målingene i 2024. Sanddynen nord for Fåvang har vokst fram til 2023, men denne har i 2024 og 2025 begynt å følge mønsteret for sanddynene lenger nord.
Det blir siste året med målinger av høyde på sanddynene med mindre en ser drastiske endringer.
NVE og Kartverket har et prosjekt på gang med skanning av Lågen fra fly med grønn laser. Det er ikke like nøyaktig som våre målinger, men vil dekke større strekninger.
Planen var at det skulle flys i 2024, men på grunn av høy vannstand og grumsete vann hele sommeren ble det ikke gjennomført. Det er derfor utsatt til i år.
Våre data kan kanskje gi en sjekk på hvor nøyaktig den grønne laseren som trenger ned i vann er selv om det vil gå noen måneder fra vårt skann til skann med grønn laser.