Viktig melding!

Høyde sanddyne i Lågen

elstadsanden2017.jpgNy måling av høyde på sanddyne i lågen sør for Elstad camping er gjennomført 27. april og 2. mai i 2017 for å se endringer i løpet av siste året. Ettersom det ikke var flom i 2016 er det gjort innmåling av et noe mindre antall punkt enn tidligere, men nok til at en ser mønster i endringene. Det er målt totalt 250 punkter i 2017. Ett område inn mot E6 der det begynner å komme litt vegetasjon har det ikke gått vann over siste året så det er uendret og er ikke kontrollmålt nå.

Hovedtrenden er betydelig reduksjon i høyde på sanddynen over store områder. Det er 3 områder som skiller seg ut. 1. Et område ut for den uendra delen av sanddynen der det er lagt igjen fra 3 cm til ca20-60 cm masse ut i område som var under vann tidligere. 2. Området inn mot E6 skråningen der masse er skjøvet inn i kanalen så det er mindre markant kant på sanddynen/sanddynen er flatet ut. 3. Et område lengst sør der det er fylt på fra 2-60 cm masse i punkt som er målt på ny og anslagsvis 20-80 cm ut i område som har stått under vann tidligere.


I områdene der det har blitt transportert ut masse varierer reduksjonen i høyde på sanddynen fra 2 til 85cm. Det er store områder med reduksjon i høyden på sanddynen på 10-35 cm og store områder med reduksjon på 40-85 cm.
Arealmessig for denne sanddynen er det omtrentlig slik:
Areal der høyden har minket/det er transportert masse fra er ca 110000 kvadratmeter.
Areal der høyden har øket /det er transportert masse til er ca 56500 kvadratmeter.
Areal som er uendra er ca 45000 kvadratmeter.
I tillegg er det noen mindre arealer der målinger ikke har latt seg gjøre i 2016, 2017 eller begge årene fordi det er under vann. Det gjelder blant annet i kanalen inn mot E6 skråningen.


Konklusjonen er at massetransporten i Lågen er stor. Største massetransporten sørover på sanddynen og ut av sanddynen skjer naturlig nok lengst ut mot der det er dypest og går vann i de lengste periodene. Det kan ut fra målingene se ut som om massetransporten ut av sanddynen har vært større enn massetransporten inn i sanddynen siste året. Visuelt ser det også ut til at sanddyner lenger sør utenfor Trøståker og Fåvang har vokst siste året.


Det kan se ut som om det tar noen år etter flommer som i 2011, 2013 og 2014 der elva legger igjen mye masse før massetransporten øker eller normaliserer seg.
Den høyeste delen av sanddynen som det ikke går vann over i normalår blir trolig ganske uendret fram til neste flom. Det kommer stadig mer vegetasjon innerst på denne delen av sanddynen. Ved framtidige flommer blir det trolig tilført mer masse slik at denne delen av sanddynen trolig gradvis blir tørt land med samme vegetasjon som småskogen lenger nord.


Kart over sanddynen med endringer i høyde i +/- antall cm ses her med flybilder fra 2012 og 2015 som bakgrunn:
https://www.dropbox.com/sh/sicvbx8kegvxhry/AAD9z6AgZOLX3Lymysi440yUa?dl=0