Viktig melding!

Bonde-samling på Spidsbergseter

Både nye og vordende bønder var samlet på Venabygdsfjellet på lørdag.

Midt-Gudbrandsdal landbrukskontor, landbrukskontoret i Nord-Fron og Statsforvalteren i Innlandet arrangerte bonde-samling i helgen, på Spidsbergseter Resort. Er du ny gårdbruker, sånn passe ny gårdbruker eller har tenkt til å bli ny gårdbruker? Da var denne samlingen midt i blinken for deg.

 - Det var en veldig nyttig samling, dette. Man må jo starte et sted, så vi møtte opp for å få litt input. Rett og slett for å begynne å planlegge planleggingen, forteller de kommende gårdbrukerne Hanne Dalen (20), Lars Lindvig (27) og Halvor Sønstevoldhaugen (28), alle fra Fåvang.

- Man kan fort havne i sin egen boble når man skal planlegge framtida. Så veldig greit å være her og få mer informasjon og motivasjon. Her møter vi også likesinnede og fremtidige kolleger, så vi får bygge nettverk, sier Lindvig.

- Ikke minst får vi en oversikt over hvem en kan spørre om hva. For det er mye å sette seg inn i, legger Dalen til. 

Fåvangingene Lars Lindvig, Halvor Sønstevoldhaugen og Hanne Dalen skal alle bli gårdbrukere. De fikk mye nyttig input på bonde-samlingen.

Hva gjør du som ny bonde? Hva kan banken, landbrukskontoret eller Norsk Landbruksrådgivning bidra eller hjelpe til med? Hvordan støtter kommunene opp om bøndene? Dette var relevante spørsmål som ble besvart i løpet av dagen. Her ble det blant annet krasjkurs i økonomi, foredrag om skogsdrift, innblikk i ulike ordninger for bønder og da spesielt for nye bønder.

Et annet populært innslag var et sofaintervju med lokale gårdbrukere, som kom med tips og råd og delte sine erfaringer som ny bonde. I sofaen satt blant andre Astrid Svegården Flyen fra Fåvang og Ane Haugstad fra Venabygd.

- Å ta vare på dyrene er en ting, men så er det alt rundt det med å drive gård, som man må sette seg inn i. Dataopplegg og teknologi, ulike tilskudd og forskrifter, ja alt det byråkratiske. Vi kunne nok absolutt vært interessert i en slik samling da vi tok over, sier Haugstad. Flyen og mannen driver med melkeku, ammeku og slaktegris, mens Haugstad og mannen driver med sau. De har følgende råd til nye bønder:

- Planlegg mest mulig! Få så mye informasjon som mulig og prøv å se framover. Ta dere litt tid og tenk over hvordan dere vil drive. Og husk: ha et nettverk. Det er viktig, sier de to bøndene.

Astrid Svegården Flyen (t.v.) og Ane Haugstad.

Det var 37 påmeldte til samlingen, hvor mesteparten var i aldersgruppen 20-30 år. 75 % av dem har enda ikke overtatt/kjøpt gård. Fordelingen blant deltagerne pr. kommune var omtrentlig 43 % fra Ringebu, 38 % fra Sør-Fron og 19 % fra Nord-Fron.

Landbruk er en stor og viktig næring for Ringebu kommune.  Derfor var også ordfører Arne Fossmo til stede på arrangementet, og han var blant dem som fikk si noen ord til slutt:

- Landbruk og landbruksbasert virksomhet har en viktig betydning for verdiskapning og sysselsetting i store deler av landet og ikke minst for vår kommune. Ringebu er den kommunen i Gudbrandsdalen og innlandet som har mest privat næringsliv pr innbygger og som viser stor verdiskapning. Landbruket er en stor del av det bidraget. 

- Landbruksfondet i Ringebu kommune har retningslinjer fra 2024 der 5% av utbytte fra kraftselskapene settes på eget fond. Formålet er styrke, opprettholde og bidra til utvikling av landbruksnæringen i vår kommune.
Landbruksfondet i Ringebu er delt inn i flere gode tilskuddsordninger og nevner: Nydyrking, seterdrift, kjøp av melkekvote, rydding av innmarksbeite, tilskudd til andre landbrikstiltak, til mindre landbrukstiltak ved generasjonsskifte, til tilleggsnæringer, fjerning av gamle gjerder, til tiltak i beiteområder for å nevne noen gode ordninger.

- Det tverrpolitiske miljøet har ved flere anledninger sett på andre tilskuddsordninger for landbruket i krevende tider, eksempelvis med ekstra midler til flomforebygging/flomvern av dyrka mark og med ekstra tilskudd til kjøp av gjødsel. Alle disse gode ordningene og et fremoverlent landbrukskontor skal bidra til at yngre bønder får den bistand som er nødvendig for å satse på landbruket i årene fremover. Det politiske miljø må sørge for å ha møtearenaer for hele landbruket.