Hardt vann skyldes hovedsakelig høy konsentrasjon av kalsium og magnesium. Hardt vann kan danne belegg på varmeelementer i kaffetraktere, varmtvannsbeholder, vaskemaskiner og lignende. I bruksanvisninger til vaskemaskiner står det derfor grenser for hardhet før man bør tilsette salt som hinder mot dannelse av belegg. De fleste i Norge har meget bløtt vann, og vi opplever derfor vannet som «hardt» ved lavere konsentrasjoner enn folk sørover i Europa. Vannet fra Ringebu vannverk har en hardhet på 3,7°dH, mens Fåvang vannverk(forsyner også Kvitfjell) har en hardhet på 1,6°dH. Det er derfor lite behov for tilsetting av salt i maskiner, men les maskinens brukanvisning og følg doseringsforslaget.
Publisert av Torun Ydsti Agdestein
Publisert 09.03.2015 15.22
Tabellen under viser sammenhengen mellom hardhetsklasser, innhold av kalsium (mg Ca/l) og tyske hardhetsgrader(°dH). I milligram kalsium per liter er også magnesium (Mg) medregnet.
Hardhetsklasse
|
Milligram kalsium per liter mg Ca/l
|
Tyske hardhetsgrader °dH
|
Meget bløtt vann
|
0 – 15
|
0 – 2,1
|
Bløtt vann
|
15 – 35
|
2,1 – 4,9
|
Middels hardt vann
|
35 – 70
|
4,9 – 9,8
|
Hardt vann
|
70 – 150
|
9,8 – 21
|
Meget hardt vann
|
> 150
|
> 21
|
Kilde: Folkehelseinstituttet, Vannforsyningens ABC, kapittel D, s.180.