Prioritering av type avløpsløsning
Der det er mulig, skal det først og fremst vurderes muligheten for å knytte seg til eksisterende avløpssystemer i nærheten eller om nødvendig til nytt fellesanlegg, slik at man oppnår hygienisk tilfredsstillende, hensiktsmessige og kostnads- og drifseffektive enheter.
Dersom tilknytning til eksisterende anlegg ikke er aktuelt, skal det for gråvann etableres en renseløsning for dette der utslippet skapes. Innlagt vann utløser et krav om utslippstillatelse av gråvann fra kommunen. Med henvisning til forurensningsforskriften §12-8 , siste ledd, skal derfor gråvann gjennomgå rensing ved infiltrasjon i stedegne løsmasser eller tilsvarende. Fortrinnsvis ønsker kommunen der dette er mulig, at flere hytter samarbeider om felles infiltrasjonsanlegg, framfor etablering av mange enkeltanlegg. Oppsamling av gråvann på tett tank godkjennes som regel ikke som avløps-/renseløsning for hytte.
Planbestemmelser og lovverk
I noen eldre reguleringsplaner er det planbestemmelser som forbyr innleggelse av vann. Kommunen har i nyere tid vedtatt "forskrift om utslipp av avløpsvann fra mindre avløpsanlegg for bolig- og fritidsbebyggelse", som åpner for innleggelse av vann i hele kommunen forutsatt godkjent utslippstillatelse. I tilfeller der planbestemmelser forbyr innleggelse av vann må man derfor søke om dispensasjon (behandles administrativt) fra plan ved søknad om utslippstillatelse.
I flere områder ligge svært tett, noe som kan medføre en uheldig blanding av borebrønner og utslipp.
Før en starter arbeidet med en utslippssøknad er det derfor to forhold som bør avklares med kommunen.
- Det skal innhentes en skriftlig planavklaring fra kommunens planavdeling (arealplanlegger, kommuneplanlegger) om at det ikke finnes planbestemmelser som er til hinder for innleggelse av vann eller utslipp av sanitært avløpsvann for det området der hytta ligger. Er det derimot planbestemmelser som forbyr innleggelse av vann/utslipp, må det søkes administrativt om dispensasjon fra planbestemmelsene før utslippstillatelse kan gis. Søknad om dispensasjonen skal da være vedlagt utslippssøknaden.
- Det bør avklares med VA-avdelingen om hytta ligger i et område som defineres som tettbebyggelse, jfr. Forurensningsforskriften §11-3, pkt. k). Med henvisning til denne bestemmelsen har kommunen når det gjelder hytter, valgt å definere begrepet "en samling hus" som 7 eller flere hytter, hvor avstanden mellom hver eiendom ikke overstiger 100 meter. Ligger hytta i en tettbebyggelse jfr. denne bestemmelsen og definisjonen, gis det ikke utslippstillatelse for nye utslipp eller vesentlig økning av eksisterende utslipp til enkelthytter, før avløpsforholdet for området er helhetlig vurdert og avklart. Se vedlegg 1 i forskrift for nærmere beskrivelse. Dette kravet er hjemlet i forurensningsloven §11.
Det finnes flere eksempler på at utslipp av avløp i hyttefelt har forurenset drikkevannskilder (borebrønner). Avløpsvann regnes å trenge 60 døgns oppholdstid i grunnen før det kan regnes som rent. Som en tommelfinger regel vil dette si at utslipp ikke bør skje nærmere en vannkilde enn 100m. Imidlertid kan lokale forhold ut fra en fagkyndig vurdering, tillates nærmere enn dette. For eksempel dersom vannspeilet i drikkevannskilden alltid ligger høyere enn infiltrasjonsflaten for utslippet.
Søknad om utslippstillatelse
Før etablering av nytt utslipp, eller ved vesentlig økning av eksisterende utslipp av sanitært avløpsvann, skal den ansvarlige sørge for at det utarbeides en skriftlig utslippssøknad.
Kravene til en slik utslippssøknad framgår av forurensningsforskriften §12-4, og krav til omfang og nødvendig dokumentert rensekrav av § 12-10. Denne dokumentasjon skal utføres av nøytral fagkyndig. Ringebu kommune ligger i følsomt og normalt område, jfr. §12-8.
Veileder (PDF, 54 kB): Her finnes et utdrag, myntet på søker, hentet fra veilederen " TA-2236/2007 Utslipp av sanitært kommunalt avløpsvann. Veiledning til kommunene" utarbeidet av SFT.
Miljokommune.no gir svar på hvordan en søknad om kloakkutslipp fra spredt bebyggelse eller enkelthus bør behandles etter bestemmelsene i forurensningsregelverket.
Søknadsskjema, dokumentasjon, med mer
Søknad om utslippstillatelse må utarbeides av foretak med tilstrekkelig hydrogeologisk kompetanse. Utslippssøknaden blir behandlet av saksbehandler tilhørende avdeling for vann og avløp. I tillegg til utslippssøknad etter forurensningsloven kreves det byggesøknad etter plan- og bygningsloven (jfr. plan- og bygningsloven §§ 20-1 - 20-3). Byggesøknaden blir behandlet av saksbehandler på byggesaksavdelingen. Les mer om byggesøknaden her.
Behandling av utslippssøknad og byggesøknad skjer parallelt. Etter behandling blir både utslippstillatelse og byggetillatelse sendt ut samtidig av byggesaksbehandler. Tiltakshaver (les: eier av eiendom/tiltak) blir fakturert for saksbehandling etter forurensningsloven og saksbehandling etter plan- og bygningsloven (lenke til informasjon om gebyrer).
Eksempel på komplett utslippssøknad om anleggelse av infiltrasjonsanlegg med vedlegg, hentet fra Nibio sine nettsider: Søknad