- Har du sjekket at alle stoppekraner er oppe? (før og etter vannmåler, og utendørs)
- Har du aquastop/waterguard? (slår ut ved fuktighet og stopper vannet - må være montert korrekt). Sjekk om denne har slått ut. Gjelder særlig nyere hytter og boliger.
- Har du på tining (varmekabel/elvestadledning)? Bør stå på minst en halv time, gjerne 1,5 timer før du tar kontakt. Sjekk tappepunkt nærmest vanninntak.
- Har naboene vann? Er det kun du som mangler vann er det trolig på stikkledning*. Dobbeltsjekk punktene over. Er det flere naboer som mangler vann og etter å ha gått gjennom overnevnte punkt, kan det være hovedledningen - ring vakttelefon.
- Stikkledninger er hus/hytteeiers ansvar fra og med anboring (tilkobling) på hovedvannledning og inn i huset. Er problemene kun på denne eller innomhus - kontakt rørlegger eller eventuell privat vaktmestertjeneste.
*stikkledning - din private vannledning fra husvegg til hovedvannledning.
Vakttelefon veg, vann og avløp (VVAR) - betjent i helger, helligdager og høytider: tlf 40 02 83 33
Her er en enkelt huskeliste som hjelper mot tetthet:
- Ting skal ikke i do med mindre det er dopapir eller har vært innom fordøyelsessystemet.
- Ikke kast q-tips, snus, våtservietter, bleier, engangskluter, hår eller annet søppel i do. Ha alltid søppelbøtte på badet.
- Fett fra stekepannen og annet stivnet fett fra matlaging fjerner du med tørkepapir, og kaster i matavfallet.
- Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje, for eksempel en melkekartong. Melkekartongen teiper du igjen og kaster i restavfallet. Har du store mengder flytende matfett kan du samle opp dette i en plastkanne og levere det til nærmeste gjenvinningsstasjon.
- Ikke hell ut oljen fra glass og bokser med fetaost, oliven eller lignende i vasken. Bruk heller oljen i maten før du sorterer emballasjen.
- Flytende matrester som supper og gryteretter skal ikke i avløpet. Hell restene over i en melkekartong, teip igjen og kast kartongen i restavfallet.
Er du usikker på hvordan du skal sortere avfallet ditt? Sorteringsguide og returpunkt for ulike typer avfall finner du på sortere.no
Mer informasjon og flere tips kan også finnes på dovett.no og fettvett.no
Se også artikkel fra NRK om flere eksempler på hva som er funnet i avløpet (alt fra gebiss til dunjakke) og skaper problemer her.