Viktig melding

VA Trabelivegen og Steintjønnlia

Det planlegges å legge kommunale vann- og avløpsledninger innover Trabelivegen og ned til Steintjønnlia. Arbeidene er planlagt igangsatt som følger av stadige henvendelser fra hytte-eiere i området. Tettheten på hytter, avstand til kommunale hovedledninger og grunnforhold, har ført til at kommunen har vedtatt at området skal tilknyttes offentlig vann og avløp (for de hytte-eierne som ønsker innlagt vann).  Status pr august 2023 er at man må bli enige med grunneiere, før kommunen kan finne utførende entreprenør til oppdraget. NB! Det er ikke planlagt tvungen påkobling, men innbetaling av bidrag for andel av hovedlednings-anlegget når man får innvilget søknad om tilknytning til ledningsnettet. 

Bakgrunn for arbeidene
Utløsende årsak til prosjektet er stadige henvendelser fra hytte-eiere i området som ønsker innlagt vann. Innlagt vann er kort fortalt vann ført inn i hytta med rør gjennom vegg, eller innvendige tanker over 25L. Mer informasjon om innlagt vann finner du i lokal forskrift om mindre avløpsløsninger; paragraf 2. Det er gjort grunnundersøkelser viser at området ikke er godt egnet til infiltrasjon av avløpsvann, altså at det vil være utfordrende å få avløpsvannet til å infiltreres i grunnen. Sett i sammenheng med tettheten på hytter og avstand til kommunale vann- og avløpsledninger langs Rondevegen, har kommunen vedtatt at området skal tilknyttes kommunalt ledningsnett. Tidligere har kommunen tilrettelagt for privat utbygging av vann og avløp til eksisterende hyttefelt på Venabygdsfjellet. Men området Steintjønnlia og Trabelivegen er vurdert til å være et for stort prosjekt for velforeninger/ hytte-eiere å håndtere alene. 

Gjennomførte arbeider
1.    Grovprosjektering av traseer:
En plan for vann og avløp ble grovt prosjektert i 2017-2018 av Norconsult. Traseer er prosjektert slik at mest mulig av avløpsvannet kan renne på selvfall (altså i størst mulig grad unngå pumpe) samtidig som man ønsker minst mulig terrenginngrep. Derfor er traseer lagt langs veger og skiløyper, der dette er hensiktsmessig. Det er også planlagt grunne grøfter og varmekabelanlegg for å minimere inngrep.
 
2.    Gjennomført spørreundersøkelse 
Det ble i oktober 2021 gjennomført en spørreundersøkelse blant hytte-eiere for å finne ut hvor mange som var interessert i å knytte seg til offentlig ledningsnett. Resultatet var som følger: 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.    Politisk vedtak om bevilgning av midler:
Som følger av resultatet fra spørreundersøkelsen, er det gjort et politisk vedtak om at det skal settes av midler til gjennomføring av tiltak med opparbeidelse av hovedledninger i kommunal regi. Lenke til prosjektet i økonomiplanen

Gjenstående arbeider
4.    Grunneieravtaler: 
Før gjennomføring av prosjektet, må kommunen få tillatelse til å legge og ha liggende vann- og avløpsinstallasjoner fra grunneiere. Det er så langt vi har kommet i prosjektet i dag (pr august 2023).

5.    Oppstartsdato: 
Oppstartsdato for gjennomføring av prosjektet er ikke satt, dette avhenger av flere faktorer, deriblant tiden det vil ta å bli enige med grunneiere og kontrahering av entreprenør. Det er ikke unormalt at fristene forskyves, da planlagte frister forutsetter at alt går som planlagt.

Vannledninger, spillvannsledninger og trekkerør for fiber
Det er drikkevannsledninger, spillvannsledninger og ledninger for strøm og kommunikasjon som planlegges å anlegges.  Kart over planlagte traseer (PDF, 5 MB)


Private stikkledninger
En stikkledning er den private vann- og avløpsledningen som går fra husvegg til kommunal vann- og avløpsledning. Stikkledning er huseiers ansvar. Det planlegges med tilrettelegging for tilknytning av alle aktuelle tomter. Det betyr at vannkummer tilrettelegges for tilknytninger av hytter, der disse er nærliggende hytter. Vi anbefaler ingen å ha felles stikkledning for vann på fjellet, fordi man samtidig anbefaler at alle har varmekabel på stikkledningen sin. I de tilfeller der man deler stikkledning for vann med nabo, kan man få utfordringer med fordeling av kostnad for strøm på varmekabel, og uenigheter med nabo på om denne skal være av eller på. Stikkledning for avløp (som ikke pumpes) kan derimot enklere forbli felles private ledninger, forutsatt gode avtaler om fordeling av kostander for eventuelle behov for reparasjoner og utbedringer. Lenke til nettside med maler om felles stikkledninger ligger her: https://va-jus.no/hjelpemidler/andremaler/ .      

Du vil bli kontaktet nærmere av entreprenør i forbindelse med eventuell ønske om anleggelse av stikkledning.

Kostnad for å knytte seg til
Prosjektet er planlagt gjennomført etter selvkostprinsippet. Det vil si at anleggskostnader skal dekkes av de som drar nytte av utbyggingen, som betyr å dele kostnaden på aktuelle eiendommer som kan knyttes til hovedledningsanlegget. I dag ligger det 34 millioner avsatt til prosjektet pr 2022-2023. Ved fordeling på aktuelle 190 hytter (og hytte-tomter) blir dette i underkant av 200 000 kr pr eiendom. Men kostnad for anleggelse vet vi først når arbeidene er ferdige, og bidrag fra den enkelte (inndekt via tilknytningsgebyr, altså ved innvilget søknad om tilknytning til offentlig ledningsnett) vil endres deretter. Estimatet på litt under 200 000 inkluderer eksempelvis ikke forgreningsledninger for vann og avløp, pumpestasjon eller annet utenom den ene hovedledningstraseen planlagt som ringledning innover Trabelivegen – ned til Steintjønnlia – og ut til Rondevegen på oversiden av Trabelia camping. Derfor er det estimert et bidrag fra hver potensiell abonnent på 350 000 kr. Dette bidraget er planlagt i form av tilknytningsgebyr, og planlegges dermed innkrevd når det søkes om tilknytning til offentlig ledningsnett. Estimatet på 350 000 kr er også planlagt justert årlig i desember for å ta høyde for prisindeksregulering. Mer om kommunale vann- og avløpsgebyrer finner du her: Gebyrer - Ringebu kommune 

Når du beregner kostnader for å få innlagt vann, må du inkludere:
•    Engangsgebyr: (estimerer) 350 000 kr
•    Privat stikkledning 
•    Innvendige arbeider i hytta

Sikkerhet i anleggsperioden

Entreprenøren vil sikre arbeidet på forskriftsmessig måte. Berørte oppfordres likevel til å være ekstra oppmerksomme og orientere barn om faremomenter ved anleggsområdet, ikke minst med tanke på at det vil være anleggstrafikk knyttet til arbeidene.

Ulemper for hytte-eierne
Anleggsarbeidet kan medføre midlertidig stenging/innsnevring av veier og adkomster. Omkjøring vil i så fall bli skiltet. I perioder vil det ikke være mulig å parkere biler ved eiendommene. Utfordringene rundt dette vil entreprenøren eller kommunen ta opp med berørte etter hvert som de oppstår. Støy fra anleggsmaskiner må påregnes. Eventuelle dokumenterte skader på terreng, gjerder, beplantning og annet vil bli utbedret når arbeidene er avsluttet, eller så snart været tillater det.

Rettigheter til grunnen
Hovedledningsanlegget går i vegen, langs ski-traseer og krysser eiendommer. Grunneiere berørt av arbeider på hovedledningsanlegget blir kontaktet.

Kontaktperson

Torun Ydsti Agdestein
Torun Ydsti Agdestein
Ingeniør
Tlf.: 98028450