Kommunal radikaliseringskontakt:
Radikaliseringskontakten skal koordinere hendelser, samarbeid og utveksling av informasjon mellom politi og lokalsamfunn.
Den kommunale radikaliseringskontakten skal kontaktes ved bekymring for personer som ytrer ekstreme holdninger eller på annen måte skaper bekymring i forhold til hatkriminalitet, radikalisering og voldelig ekstremisme. Man vil da få veiledning og bistand til hvordan man skal håndtere en aktuell sak/problemstilling.
Hvis du får opplysninger eller mistanke om planlegging av voldelig ekstremisme skal politiet kontaktes. Også ved informasjon om utreise av fremmedkrigere.
Kontaktopplysninger
Innlandet politidistrikt: 02800.
Kommunal radikaliseringskontakt:
Bent Bredeveien: 917 71 855
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) definerer radikalisering som prosessen som leder en person til å bli villig til å bruke vold for å oppnå et mål. Hva målet er, er mindre viktig for at benevningen skal brukes. I Regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme står det at radikalisering foregår på en rekke ulike arenaer. Radikalisatorer kan opptre blant venner og familie i den private sfæren, men kan også kan være personer med ambisjoner om å nå folk de ikke kjenner på offentlige arenaer. Slike arenaer kan være fengsler, asylmottak og religiøse arenaer. Radikalisatorer kan også være personer som oppholder seg i utlandet og når frem til personer i Norge enten ved å reise hit, eller ved å være i kontakt med dem over internett.
Produksjon og spredning av konspirasjonsteorier og ekstrem propaganda på internett er en særlig utfordring (se Regjeringens Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme her s. 9).
Radikalisering dreier seg om en prosess der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå politiske, ideologiske eller religiøse mål. Ekstremisme er en samlebetegnelse for handlemåter eller ideologier preget av ytterliggående holdninger, særlig i politiske spørsmål. Voldelig ekstremisme som aktiviteter til personer og grupperinger som er villige til å bruke vold for å nå sine politiske, ideologiske eller religiøse mål.
Hvordan kan vi forebygge radikalisering og utvikling av voldelig ekstremisme?
Radikalisering er en prosess som kan føre til voldelig ekstremisme. Med voldelig ekstremisme menes at personer og organisasjoner er villige til å bruke vold for å nå sine politiske, ideologiske eller religiøse mål. Den voldelige ekstremismen kan være relatert til både høyreekstremisme, venstreekstremisme, og religiøs ekstremisme.
Den nasjonale veilederen ønsker å øke bevisstheten og kunnskapen vår om hvordan faren for radikalisering og voldelig ekstremisme kan reduseres. Vi ønsker å være i forkant, og å gripe inn tidlig med tiltak. Dette er like viktig i alt forebyggende arbeid, enten det gjelder radikalisering og utvikling av ekstremisme eller eksempelvis skolefrafall, rusproblematikk, kriminalitet eller innen helsearbeid
Denne veilederen (link nedenfor) er laget for ansatte i skole, barnevern, helse, kultur, fritid, politi og andre som arbeider med mennesker.
Veilederen skal gi informasjon om hvilke tegn vi må være bevisst på, og hvordan vi møter og følger opp personer som står i fare for å radikaliseres og utvikle voldelig ekstremisme.
Innlandet politidistrikt jobber sammen med kommunene om å forebygge radikalisering.
Kontaktopplysninger
Innlandet politidistrikt: 02800.
Kommunal radikaliseringskontakt:
Bent Bredeveien: 917 71 855
Les mer om ekstremisme på Regjeringen.no