Viktig melding!

Rapporter fra NVE

  • Kommunen har søkt  om støtte til reparasjoner og sikring av Prestbekken, bekken ved Bjørge og Fåa/Nera. Her kan du lese mer om rapportene fra NVE, kommunens rolle og planer for arbeidet videre. 

Ansvarsområder og støtte etter nedbør-, flom- og skredhendelser er komplisert og sammensatt. Når vi snakker om støtte, gjelder det som regel økonomisk støtte for å få gjennomført fysiske tiltak. Dette kan for eksempel være erosjonssikring langs elver/bekker med sprengstein.

Det er flere typer støtte vi søker, fra NVE og Statsforvalteren. 


Fra NVE er det:

•    Krisemidler – som er støtte til akutte tiltak under og etter store hendelser for å hindre vesentlig skade
•    Sikringsmidler – som er mer omfattende planlagte tiltak enn krisemidler 


Fra Statsforvalteren er det: 
•    Skjønnsmidler – som er midler som Statsforvalter fordeler og kommunen søker om, som det vanlige inntektssystemet og faste tilskuddsordninger til kommunene ikke dekker. 


De ulike støtteordningene har gjerne strenge krav til utførelse og hva som må gjøres innen visse tidsfrister. Kommunene er avhengig av grunneiersamtykke for å få gjennomført prosjekter med midler fra NVE og Statsforvalter.

NVE kommer med rapporter fra Bjørge, Prestbekken og Fåa/Nera (Thujordsvegen). NVE deler hendelser/skader inn i ulike kategorier: K1, K2, og K3.   

  • K1 - Tiltak grunneier må gjennomføre selv: Forsikring eller naturskade  
  • K2 - Tiltak det er naturlig at kommunen sørger for/koordinerer/tilskuddssøknad krisetiltak
  • K3 - Større tiltak der det er naturlig at NVE bistår direkte

 

Når kommunen får utført arbeid på disse stedene, er det altså med midler fra NVE. Det er begrenset med personell i kommunen, men det prioriteres å få jobbet med slike sikringsarbeid. Kommunen blir stående som ansvarlig for utførelsen, men pengene til prosjektet hentes fortrinnsvis fra ulike støtteordninger. Arbeidet går fra man samler inn info om ulike hendelser, finner ut hva man kan søke støtt om, skrive og sende inn søknader, følge opp svar, og eventuelt sette i gang sikringsarbeider, med eller uten prosjektering i forkant. Ofte er prosjektering påkrevd. Ved å følge opp dette og få gjennomført arbeidene innenfor støtteordningene, får man sikret mest mulig uten at det skal gå for hardt utover kommuneøkonomien. Kommunens midler brukes til å opprettholde alle kommunale funksjoner, som skole, barnehage, eldreomsorg, veger, vann- og avløp, osv.

Rapportene fra NVE vil lenkes til under her: 

Kort oppsummert mener NVE at kommunen skal søke tilskudd og følge opp sikringsarbeidet. Andre tiltak faller under kategori K1 – Tiltak grunneier må gjennomføre selv eller gjennom forsikring eller naturskade.